Revolut призовава българското правителство и ЕС, където оперира като лицензирана банка

...
Revolut призовава българското правителство и ЕС, където оперира като лицензирана банка
Коментари Харесай

Revolut смята платформите на Meta за огнище на онлайн измами

Revolut призовава българското държавно управление и Европейски Съюз, където оперира като лицензирана банка с над 30 милиона клиенти, да възприемат нов метод в битката с възходящия проблем с онлайн измамите. 61% от случаите идват от обществените мрежи и 40% от общите откраднати суми са посредством платформите на Meta - Фейсбук, Instagram, Whatsapp, Messenger. Това демонстрират данните на Revolut за 2023 година

77% от всички случаи на машинация в Европейски Съюз, докладвани на Revolut в ЕИЗ през втората половина на предходната година, са почнали в платформите на обществените медии. Най-често срещаните типове измами, които засягат клиентите, са измамите с покупки и капиталовите измами, които съставляват надлежно 70% и 12% от докладваните случаи, показват още от Revolut.

В България банката демонстрира сходна картина спрямо други страни в Европа - през втората половина на 2023 г. 79% от измамите идват от платформи на обществени медии. Платформите на Meta способстват за 59% от измамите с източник от обществени медии и 47% от общите изгубени пари.

" Министерството на финансите на България в този момент има опция - дружно с други локални министерства в цяла Европа - да предложи законодателни ограничения, които да задължат BigTech фирмите да се борят с измамите на равнище Европейски Съюз ", съобщи Уди Малуф, началник на отдела за финансови закононарушения в Revolut.

Revolut приканва държавните институции и институциите на Европейски Съюз да положат старания за справяне с измамите при източника им, който е най-вече в платформите на обществените медии, а не да се концентрират единствено върху измамите, свързани с представянето за банкови чиновници. Според данните на Revolut през 2023 г. измамите, свързани с представянето с друга идентичност, са представлявали единствено 4% от всички оторизирани случаи на измами.

В ЕИЗ Revolut откри, че предходната година главните типове измами в обществените медии са два. Инвестиционни измами, при които на хората се дават обещание благоприятни условия за бързо замогване в подмяна на " вложение " на огромни суми пари. Въпреки че капиталовите измами са единствено 12% от случаите, те съставляват 61% от изгубените пари. И измами с покупки, при които хората биват подтикнати да закупят несъществуващи или подвеждащо рекламирани артикули. На този тип машинация се дължат 18% от изгубените пари и даже да не е най-значимата във връзка с откраднатите суми, тя е най-разпространеният вид машинация. Повечето случаи произлизат от пазари вид " маркетплейс " с стеснен надзор или начинания за надзор на риска.

" Категорично поддържаме предлагането на Европейската комисия за възстановяване на ограниченията, интегрирани от банките, за попречване на измами. Въпреки това банките не могат да бъдат единствената защитна линия против измамите вид " APP ". Нашите данни демонстрират, че има още доста какво да се направи: платформите на обществените медии, и най-много тези на Meta, остават огнище на измами. Ако желаеме да се оправим изцяло с измамите и мошеничествата, би трябвало да предприемем дейности по цялата верига на измамите. Ето за какво се обръщаме към Европейски Съюз и страните членки ", добави още Уди Малуф.

Банката напомня още, през 2023 година Европейска комисия показа нови законодателни оферти, измежду които Регламент за платежните услуги (РПУ), за въвеждането на ограничения за банките в битката им с измамите, свързани с представянето за банкови чиновници. Министерствата на страните членки на Европейски Съюз в този момент се стремят да завършват позицията си по отношение на това по какъв начин би трябвало да наподобяват общоевропейските правила за попречване и откриване на измами, действайки като съзаконодател дружно с Европейската комисия и Европейския парламент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР